Terugkeer naar Syrië

VluchtelingenWerk vindt de omstandigheden voor terugkeer naar Syrië niet veilig genoeg. Voor ons is het belangrijk dat je na terugkeer een veilige en duurzame toekomst kan opbouwen. We gaan wel graag met je in gesprek over de redenen of problemen waardoor je toch overweegt naar Syrië terug te keren.  Wil je toch op zoek naar een organisatie die wel kan helpen bij terugkeer naar Syrië? Dan kunnen we je met zo'n organisatie in contact brengen.
placeholder

De Nederlandse overheid heeft geld voor mensen die zelfstandig terugkeren. Verschillende organisaties kunnen dit geld voor je aanvragen. Het wordt deels uitbetaald in de vorm van goederen of diensten (in natura). Je kunt bijvoorbeeld bij sommige organisaties een korte training volgen om een bepaald vak te leren, bij andere organisaties begeleiding krijgen bij het uitwerken van een toekomstplan en bij weer anderen gereedschap krijgen voor je eigen bedrijf. De financiële waarde van de ondersteuning in goederen of diensten is bij elke organisatie gelijk. Je kunt je maar bij één organisatie tegelijk aanmelden. Dit wordt door de overheid gecontroleerd.

Welke vergoedingen zijn er?

De vergoedingen voor terugkeer naar Syrië zijn:

  • € 1.800 voor een volwassene, waarvan maximaal € 300 euro contant geld;
  • € 2.800 voor een meereizend kind of een alleenstaande minderjarige vreemdeling, waarvan maximaal € 300 euro contant geld.

Bijvoorbeeld: een gezin van 2 volwassenen en één minderjarig kind krijgt €1800 + €1800 + €2800 = € 6400. Van dit totaalbedrag wordt maximaal €900 cash uitbetaald.

Welke organisaties helpen bij terugkeer?

 

  • VluchtelingenWerk doet zelf geen terugkeerbegeleiding naar Syrië. We gaan wel graag met je in gesprek over de redenen of problemen waardoor je toch overweegt naar Syrië terug te keren. We kunnen je in contact brengen met een andere organisatie.
Logo Solid Road
  • Solid Road biedt ondersteuning bij vrijwillige terugkeer naar Syrië. De begeleiding wordt gedaan door een Arabisch-sprekende medewerker die de situatie in Syrië goed kent. Solid Road biedt in Nederland hulp bij het aanvragen van documenten bij de Syrische ambassade, begeleiding en coaching tijdens de voorbereiding op terugkeer en bij het zoeken van scholen en huisvesting in Syrië. Op de dag van vertrek gaat de Arabisch-sprekende medewerker mee naar Schiphol. In Syrië werkt Solid Road samen met een ervaren hulporganisatie die ondersteuning biedt bij het zoeken van huisvesting, opstarten van een eigen bedrijf en de re-integratie.
Logo ROS
  • Stichting ROS heeft onder meer het project Vice Versa. Met dit project kun je ondersteuning krijgen bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, gericht op jouw persoonlijke situatie. Samen met een terugkeercoach uit je eigen land bereid je je terugkeer voor, maak je samen een toekomstplan en kijk je hoe je de terugkeer gelden wilt besteden. Je kunt een opleiding of cursus volgen zodat je aan het werk kunt na terugkeer.
Logo Goedwerk Foundation
  • Goedwerk Foundation biedt voor terugkeer oplossingen gericht op jouw persoonlijke situatie. De ervaringsdeskundigen, hulpverleners en trainers van Goedwerk Foundation staan jou te woord in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Amhaars, Tigrinya, Farsi, Pashtu of Dari. Samen met jou bereiden zij de terugkeer zorgvuldig voor en ondersteunen bijvoorbeeld bij het verkrijgen van documenten, ambassadebezoek, medische hulp, contact met familieleden, het maken van een plan om het herintegratiebedrag te investeren en eventueel bij de vlucht. Goedwerk werkt samen met een partner ten behoeve van de terugkeer naar Syrië. 

Welke samenwerkingspartners zijn er in jouw land van herkomst?

VluchtelingenWerk werkt in verschillende landen samen met partnerorganisaties die je informatie kunnen geven over de situatie in jouw land van herkomst en je kunnen ondersteunen en begeleiden wanneer je terugkeert. VluchtelingenWerk vindt de omstandigheden voor terugkeer naar Syrië niet veilig. Wij hebben dan ook geen samenwerkingspartner in Syrië om je te begeleiden.

Andere organisaties hebben soms wel een partner in Libanon of Syrië die jou zou kunnen begeleiden bij jouw terugkeer. Neem voor meer informatie contact met deze organisaties op of vraag dit na bij jouw begeleider van VluchtelingenWerk.

https://syria.iom.int/

https://www.dienstterugkeerenvertrek.nl/landeninformatie/s/syrie