Terugkeer naar Somalië

VluchtelingenWerk vindt de omstandigheden voor terugkeer naar Somalië niet altijd veilig genoeg. Voor ons is het belangrijk dat je na terugkeer een veilige en duurzame toekomst kan opbouwen. We gaan wel graag met je in gesprek over de redenen of problemen waardoor je toch overweegt naar Somalië terug te keren. Wil je toch op zoek naar een organisatie die wel kan helpen bij terugkeer naar Somalië? Dan kunnen we je met zo’n organisatie in contact brengen.
placeholder

De Nederlandse overheid heeft geld voor mensen die zelfstandig terugkeren. Verschillende organisaties kunnen dit geld voor je aanvragen. Het wordt deels uitbetaald in de vorm van goederen of diensten (in natura). Je kunt bijvoorbeeld bij sommige organisaties een korte training volgen om een bepaald vak te leren, bij andere organisaties begeleiding krijgen bij het uitwerken van een toekomstplan en bij weer anderen gereedschap krijgen voor je eigen bedrijf. De financiële waarde van de ondersteuning in goederen of diensten is bij elke organisatie gelijk. Je kunt je maar bij één organisatie tegelijk aanmelden. Dit wordt door de overheid gecontroleerd.

Naast deze hulp is er ondersteuning vanuit de REAN-regeling (Return and Emigration Assistance from the Netherlands). IOM (International Organization for Migration) is de organisatie die deze regeling in opdracht van de overheid uitvoert. Vanuit REAN kun je counseling, een vliegticket, hulp bij het verkrijgen van reisdocumenten en zakgeld voor de eerste behoeftes krijgen. IOM biedt ook hulp bij de daadwerkelijke terugreis. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Welke vergoedingen zijn er?

De vergoedingen voor terugkeer naar Somalië zijn: 

  • €1800 voor een volwassene, waarvan maximaal €300 euro contant geld;
  • €2800 voor een meereizend kind of een alleenstaande minderjarige vreemdeling, waarvan maximaal €300 euro contant geld.

Bijvoorbeeld: een gezin van 2 volwassenen en één minderjarig kind krijgt €1800 + €1800 + €2800 = €6400. Van dit totaalbedrag wordt maximaal €900 cash uitbetaald.

Daarnaast kun je vanuit de REAN-regeling bijvoorbeeld een vliegticket en extra cash geld (€200 voor een volwassene, €40 voor een meereizend kind) krijgen.

Welke organisaties helpen bij terugkeer?

  • VluchtelingenWerk Nederland gaat vanuit het project Met Opgeheven Hoofd met jou in gesprek over de mogelijkheden die er zijn voor jouw terugkeer naar Somalië. We doen zelf geen terugkeerbegeleiding naar Somalië. We gaan wel graag met je in gesprek over de redenen of problemen waardoor je toch overweegt naar Somalië terug te keren. We kunnen je in contact brengen met een andere organisatie.
  • Goedwerk Foundation biedt voor terugkeer oplossingen gericht op jouw persoonlijke situatie. De ervaringsdeskundigen, hulpverleners en trainers van Goedwerk Foundation staan jou te woord in het Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Amhaars, Tigrinya, Farsi, Pashtu of Dari. Samen met jou bereiden zij de terugkeer zorgvuldig voor en ondersteunen bijvoorbeeld bij het verkrijgen van documenten, ambassadebezoek, medische hulp, contact met familieleden, het maken van een plan om het herintegratiebedrag te investeren en eventueel bij de vlucht. Goedwerk Foundation maakt gebruik van partnerorganisaties (via het netwerk van VluchtelingenWerk) in verschillende landen van herkomst en een eigen netwerk van terugkeerders.
  • Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) kan je helpen om na je terugkeer het leven thuis weer op te pakken. Via IOM kan je na terugkeer bijvoorbeeld investeren in huisvesting, een opleiding of een bedrijf. Je ontvangt hiervoor geen cash geld, maar besteedt de in natura-regeling in samenwerking met het IOM-kantoor in jouw land van herkomst.
Logo Stichting Wereldwijd
  • Stichting WereldWijd ondersteunt deelnemers met het starten van een eigen bedrijf. Mensen die deelnemen aan het project WereldTools krijgen een kist met materialen, gereedschappen en machines om in het land van herkomst zo spoedig mogelijk na terugkeer weer te kunnen werken. WereldWijd en IOM werken samen om dit goed voor je te regelen zodat je in jouw land een goede start kunt maken.
Logo Solid Road
  • Solid Road biedt ondersteuning bij terugkeer door persoonlijke coaching en begeleiding in Nederland en maakt samen met jou een plan over hoe jij je re-integratiebudget kunt besteden. Solid Road biedt ook begeleiding op Schiphol op de dag van vertrek en in het land van herkomst, door partnerorganisaties die je helpen een nieuw bestaan op te bouwen. Ook kun je gratis vaktrainingen volgen in Nederland zodat je een vak kunt leren om zo in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien na terugkeer. Solid Road heeft medewerkers die Arabisch, Koerdisch, Engels, Frans, Nederlands en Duits spreken.
Logo ROS
  • Stichting ROS heeft onder meer het project Vice Versa. Met dit project kun je ondersteuning krijgen bij vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst, gericht op jouw persoonlijke situatie. Samen met een terugkeercoach uit je eigen land bereid je je terugkeer voor, maak je samen een toekomstplan en kijk je hoe je de terugkeer gelden wilt besteden. Je kunt een opleiding of cursus volgen zodat je aan het werk kunt na terugkeer, via het netwerk van Vluchtelingenwerk (ERSO) of IOM.

Welke samenwerkingspartners zijn er in jouw land van herkomst?

VluchtelingenWerk werkt in verschillende landen samen met partnerorganisaties die je informatie kunnen geven over de situatie in jouw land van herkomst en je kunnen ondersteunen en begeleiden wanneer je terugkeert. VluchtelingenWerk heeft geen samenwerkingspartner in Somalië om je te begeleiden.

IOM heeft een kantoor in Somalië en de herintegratieondersteuning daar wordt door het lokale kantoor uitgevoerd.

Andere organisaties hebben soms wel een partner in Somalië die jou (op afstand) zou kunnen begeleiden bij jouw terugkeer. Neem voor meer informatie contact met deze organisatie op of vraag dit na bij jouw begeleider van VluchtelingenWerk.