Roep Tunesië op om de afspraken over mensenrechten uit de migratiedeal na te leven
Om de komst van vluchtelingen en migranten te ontmoedigen sluit de EU deals met landen buiten de EU. Op dit moment is er een deal met Turkije, Libië en sinds kort ook met Tunesië. In ruil voor flinke investeringen moeten die landen asielzoekers aan de grens tegenhouden en mensensmokkel tegengaan.
Afspraken over tegenhouden werken op de lange termijn niet
Zeven jaar na de Turkije-deal kunnen we concluderen dat er minder vluchtelingen via Turkije naar de EU zijn gekomen. Turkije vangt miljoenen Syriërs op en dankzij de deal zijn de rechten van vluchtelingen verbeterd. Dat afspraken over het tegenhouden van vluchtelingen en migranten uiteindelijk niet werken wordt nu zichtbaar in Turkije. Terwijl we eerst aanzienlijke verbeteringen zagen voor Syriërs, keert de samenleving zich nu tegen hen. Turkije is de laatste halte geworden en de grens van wat het land aan kan wordt nu bereikt.
Ontbreken duidelijke afspraken in Tunesië leidt nu al tot mensenrechtenschendingen
In de Tunesiëdeal zijn er minder duidelijke afspraken gemaakt over mensenrechtenbescherming dan in de Turkijedeal. De vraag hoe de bescherming van asielzoekers in Tunesië zou uitpakken, liet niet lang op zich wachten. Migranten en vluchtelingen worden door de Tunesische autoriteiten gedumpt in de woestijn, in het grensgebied tussen Tunesië en Libië. Ze worden heen en weer geduwd tussen de twee landen en verblijven ondertussen in de brandende hitte, zonder water. Volgens mediaberichtgeving zijn zeker vier migranten die klemzaten in deze situatie zijn door uitdroging in de woestijn overleden. Hierbij zaten een moeder en haar dochter. Dit bericht volgde nog geen week na het sluiten van de deal.
Oproep aan ....
De EU kan ervoor zorgen dat vluchtelingen en migranten worden tegengehouden aan de grens, maar koopt hiermee haar verantwoordelijkheid om vluchtelingen bescherming te bieden niet af. Wij vragen minister-president Rutte, premier Meloni en EU-voorzitter Von der Leyen om hun verantwoordelijkheid te nemen en werk te maken van het naleven van de Tunesische belofte om mensenrechten te respecteren. Wij verzoeken hen om Tunesië zo snel mogelijk op te roepen om de afspraken over mensenrechten na te leven en te bespreken hoe de rechten van vluchtelingen en migranten verbeterd kunnen worden.
Help mee en doe nu een gift
Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!